Verzorging pomeranian

Verzorging van de Dwergkeeshond

VACHT

Wanneer de pup oud genoeg is en het nest mag verlaten dan heeft hij al een aardig dik en lang vachtje.De fokker zal de pups aan het borstelen hebben leren wennen. Dit zet u uiteraard voort. In de aanleer periode dagelijks borstelen, daarna zal 1 x per week borstelen voldoende zijn. Als de dieren er van jongs af aan goed aan wennen dan vinden ze het later vaak een leuke gebeurtenis. Borstel in het begin niet langer dan een paar minuten achter elkaar.

Als we de Dwergkeeshond zo op het eerste gezicht zien, lijkt het alsof er veel tijd in de vachtverzorging gaat zitten. Het tegendeel is waar. De ondervacht is wollig, maar de bovenvacht bestaat uit langere niet al te zachte dekharen. De Dwergkeeshond wordt meer geborsteld dan gekamd. Hiervoor gebruiken wen een universele borstel tijden de verharing en voor wekelijks gebruik. Ook een varkensharenborstel en een middelgrove kam heeft u regelmatig nodig. Door het borstelen verwijderen we niet alleen eventueel vuil, maar wordt ook de huid gemasseerd. Dit bevordert de bloedsomloop in de huid, waardoor de vacht een optimale conditie behoudt. De bevedering (lange haren aan de voorpoten) wordt voorzichtig gekamd.

Dwergkeeshonden worden tegendraads geborsteld. Te beginnen bij de kop: de nekharen achter de oren borstelen we naar voren. U houdt het haar met een hand plat en gaat laagje voor laagje verder. Achter de oren kan een klitje zijn ontstaan. Voorzichtig uitpluizen en dan vanaf de uiteinden van de haren voorzichtig uit elkaar kammen. Achter de oren eventueel een beetje droogpoeder strooien en even later goed uitkammen. De staart in de groeirichting borstelen.

Bij regelmatig borstelen hoeft een Dwergkeeshond eigenlijk niet gewassen te worden.

Mocht wassen noodzakelijk zijn door onvoorzien omstandigheden of voor het tonen op de show: gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden, ik gebruik zelf altijd Jean Peau shampoo de week voor ik naar de show ga .(er zijn shampoos in de handel voor verschillende soorten vachten en kleuren). De shampoo mag niet in de ogen of oren terechtkomen. Het schuim moet goed uitgespoeld worden (ingedroogde shampooresten of niet voor honden geschikte shampoos kunnen jeuk en irritatie veroorzaken). De hond mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is, ook een hond kan nl kouvatten. De schaar wordt gebruikt om de lange haren bij de tenen weg te knippen.

Bij de Dwergkeeshond worden de haren van de oren geknipt. Wilt u met de hond gaan showen vraag de fokker van uw hond dan om advies. De Dwergkeeshond wordt nooit geschoren , dus ook niet in de hete zomer. De vacht bedekt de huid als een isolerende laag. Wordt de hond geschoren dan wordt hij plotsklaps blootgesteld aan ultraviolet zonlicht dat op zijn hond inbrand.

Om de kraag mooi en vol te houden is het aan te raden de Dwergkeeshond binnenhuis niet met een halsband om te laten lopen. Het is beter om de hond bij het uitlaten een riem om te doen . Koop geen harde, stugge halsband die de vacht kan beschadigen.

GEBIT

Een goed gebit zorgt voor een goede conditie, de hond moet immers goed kunnen eten. Gebitscontrole is met enige regelmaat aan te bevelen. Met name in de puppyperiode is dat belangrijk. De honden beginnen rond hun 4e levensmaand te wisselen. Dat proces verloopt normaal probleemloos, bij de Dwergkeeshondhebben we een enkele keer problemen bij het wisselen. De melktandjes zitten dan te goed vast. Een goede kluif kan dan helpen. Is dit dan niet voldoende , dan kan de dierenarts de melktandjes verwijderen.

Het regelmatig eten van harde brokken draagt bij tot een schoon , gezond gebit. In de dierenwinkel vindt u kauwkluiven die tandsteen helpen voorkomen en een frisse adem bevorderen. Tandenpoetsen kan bij een hond ook gedaan worden. Er zijn speciale borsteltjes voor te koop. Wen de honden al op jonge leeftijd het poetsen, dan gaat het zeker goed.

NAGELS

Bij een hond die regelmatig op harde ondergrond loopt , bijvoorbeeld trottoirs, slijten de nagels vanzelf af. Knippen is dan geen noodzaak. Loopt de hond dagelijks in het bos of op de heide, dus op zachte ondergrond, dan zullen de nagels niet vanzelf slijten en af en toe geknipt moeten worden. Als de hond rechtop staat en u kunt geen papiertje onder de nagels schuiven dan zijn de nagels te lang. Krabt de hond zich dan kunnen te lange nagels hem verwonden.

In de nagel zit 'het leven' Als u daar in knipt gaat de nagel bloeden. Alle Dwergkeeshonden hebben zwarte nagels. Waar 'het leven' precies begint is moeilijk te zien. Laat het knippen de eerste keer voordoen bij de dierenarts of de trimsalon.

OGEN

De ogen van de hond moeten dagelijks nagekeken worden. In de ooghoeken kunnen klontjes opgedroogd traanvocht zitten. Deze zijn te verwijderen door met de duim in een neerwaartse beweging weg te vegen. Als u dit vies vindt of onhandig bij de Dwergkeeshond, dan kunt u een watje of wattenstaafje met lauw gekookt water nemen. Het schoonhouden van de ogen kost maar een paar seconden per dag. Sla het dus niet over.

Is de scheiding van de ogen gelig of groenig, dan is er sprake van een ontsteking. Bij een ontsteking en zeker als de oogleden verdikt en rood zijn, moet de dierenarts het dier nakijken. Oogzalf of oogdruppels zullen in de regel de ziekte snel verhelpen. Dwergkeeshonden pups zijn ondernemend en nieuwschierig. Zorg dat er geen prikkende voorwerpen zijn die in hun oogjes kunnen prikken.

OREN

Tijdens het verzorgen van de hond worden de oren wel eens vergeten. Toch moeten ze minstens een maal per week worden nagekeken. De Dwergkeeshond heeft rechtopstaande oren, waardoor we makkelijk in de oorschelp knnen kijken. Zijn de oren erg vies of bevatten ze veel oorsmeer, dan moet u ze schoonmaken. Doe dit bij voorkeur met een schoon katoenen doekje, natgemaakt met lauw water of babyolie. Gebruik vanwege de pluizen liever geen watten. Ga nooit met een voorwerp in de gehoorgang. Een hond die vaak aan zijn oren krabt, kan last hebben van vieze oren, oorontsteking of oormijt.